Wat zijn de verschillende soorten kozijnen en wat is het best?

Lekker al dromend uit het raam kijken naar het stralende zonnetje en de waaiende bladeren van de boom terwijl je eigenlijk aan het werk bent. Een beetje onverantwoord is het wel, maar het is wel erg comfortabel om je te begeven in je eigen dromenland.

Je kunt door diverse soorten raamkozijnen naar de buitenwereld kijken. Om precies te zijn, zijn er 4 verschillende soorten raamkozijnen die een aantal specifieke verschillen hebben, maar ook veel overeenkomsten tonen. In dit artikel bespreek ik de verschillende soorten raamkozijnen en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende materialen.

Kunststof kozijnen

Men kiest over het algemeen het liefst voor makkelijk en efficiënt en houdt er niet van om onderhoud te moeten doen. Als dat bij jou het geval is, dan zijn kunststof raamkozijnen jouw go-to. Kunststof raamkozijnen hebben een lange levensduur en zijn bijna geheel onderhoudsvrij, wat de kozijnen in het opzicht van kostenefficiëntie een aantrekkelijke optie maakt. Het nadeel van dit materiaal is dat het vaak wordt gezien als een tikkeltje ‘basic’ en saai.

Houten kozijnen

Als je houdt van een warme kleur en een sfeervol gevoel, dan zijn houten raamkozijnen jouw favoriete soort. Hiertegen hangt wel dat houten raamkozijnen onderhoudsintensief zijn; ze moeten vaak opnieuw geverfd worden en er kan houtrot optreden. Houtrot wil je altijd vermijden, omdat het erg slecht is voor de kwaliteit van het kozijn. Onder andere om die reden is het duurder dan andere materialen.

Stalen kozijnen

Stalen raamkozijnen zijn het best te vergelijken met kunststof kozijnen omdat er veel overeenkomsten zijn. De levensduur is evengoed erg lang en dat houdt verband met de levensduur van het materiaal en de kosten. Stalen raamkozijnen vergen weinig onderhoud en dat heeft natuurlijk ook effect op de kosten. Bovendien is staal een stevig materiaal waar niet makkelijk een deuk in wordt geslagen. Dit maakt stalen raamkozijnen goed voor het weren van inbraak.

Aluminium kozijnen

Een iets minder bekende optie qua materiaal is aluminium, maar dit is net zo goed als andere materialen. Ze hebben evenals kunststof en staal weinig onderhoud nodig en houden de warmte goed buiten, en ze zijn makkelijk schoon te maken. Wil je een kozijn op maat maken? Dan is aluminium een materiaal om niet te vergeten.

Helpt dit jou beslissen welk materiaal je het liefst wilt hebben in jouw (toekomstige) huis? Met een kozijnen configurator kun je je nieuwe kennis gebruiken om precies na te kijken welk materiaal je wilt voor jouw raamkozijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *